top
 
 
 

Твърдото дърво бангкираи е особено подходящо за целите на екстериора. В по-голямата си част то произхожда от Индонезия, където на мястото на всяко отсечено дърво се засажда ново. Неговата висока плътност го прави изключително издръжливо, тежко и стабилно. Едно от изключителните му качества е неговата износоусойчивост.  Бангкираи има с 50% по-голяма якост от дъба. Неговите 1200 кг/ м3 го правят приблизително два пъти по-тежък от дъба. Някои от съставните вещества на бангкираи може в началото да предизвикат оцветяване на повърхността върху която се монтира, но в последствие под влияние на атмосферните процеси придобива сребристо сив цвят. Бангкираи издържа минимум 25 години на открито и може да се монтира без абсолютно никаква допълнителна обработка. Размери: дебелина - 25мм, ширина - 145мм, дължина - 305 - 488см Дъските са двустранно рифловани за допълнителна устойчивост на материала.

Монтаж на тераса от бангкираи

  1. Най-напред се подравнява основата, като се отстраняват камъни и бурени. За да се предотврати повторно прорастване на бурените се полага подходящо фолио.
  2. За основа се полага пясъчно легло, в което се поставят  голямодорматни тротоарни плочи.
  3. За да бъде стабилна носещата конструкция, върху плочите се поставят носещи греди 7 х 7 или 6 х 12 см. Разстоянието между носещите греди е   50-70 см.
  4. Върху носещите греди се монтират дъските от бангкираи, на разстояние 3-5 мм една от друга. Предварително пробитите дъски се фиксират с по два винта към носещата греда. Задължително да се използват неръждаеми винтове, а главичките им да се вкарват навътре, за да не стърчат.