top
 
 
 

Дугласката е бързорастящ дървесен вид, принадлежащ към особено издръжливите иглолистни дървета. Поради високата му якост този вид дървесина е пригоден идеално за целите на екстериора /за употреба на открито/.
Естествената якост и издръжливост на дугласката прави третирането и с химикали излишно. Отложените в нея дървесни вещества като смоли и етерични масла я правят в много голяма степен устойчива на атаките на гъбички и насекоми.  Финото разпределение на смолите /няма смолисти петна и балони/ прави този иглолистен дървесен вид устойчив на много външни влияния и въздействия.
Силно изразените дребни жилки и червеникавият отенък правят подовите настилки от дугласка да изглеждат много живо. Простата естественост и топлото излъчване позволяват създаването на настилки приканващи към отпускане и комфорт.

Размери: дебелина - 26мм, ширина - 140мм, дължина - 400см
Дъските са двустранно рифловани за допълнителна устойчивост на материала.

Монтаж на тераса от дугласка

  1. Най-напред се подравнява основата, като се отстраняват камъни и бурени. За да се предотврати повторно прорастване на бурените се полага подходящо фолио.
  2. Върху фолиото се полага пясъчно легло, в което се поставят  голямодорматни тротоарни плочи.
  3. За да бъде стабилна носещата конструкция, върху плочите се поставят носещи греди 7 х 7 или 6 х 12 см. Разстоянието между носещите греди е 50-70 см.
  4. Върху носещите греди се монтират дъските от дугласка, на разстояние 3-5 мм една от друга. Предварително пробитите дъски се фиксират с по два винта към носещата греда. Задължително да се използват неръждаеми винтове, а главичките им да се вкарват навътре, за да не стърчат.