top
 
 
 

Сибирската лиственица е дърво светло, фино структурирано и извънредно трайно.
Екстремалните климатични условия са причината, поради която сибирската лиственица расте много бавно. Този бавен растеж прави дървесината  по-фина, по-здрава и по-издръжлива в сравнение с дървесината на лиственицата растяща по нашите географски ширини. Отложените в нея дървесни вещества като смоли и етерични масла я правят в много голяма степен устойчива на мухъл и насекоми.  Няма необходимост от изкуствено импрегниране, замърсяващо околната среда.
Силно изразените дребни жилки и червеникаво кафявият отенък придават на лиственицата привлекателен и естествен вид.
Размери: дебелина - 26мм, ширина - 140мм, дължина - 390см
Дъските са двустранно рифловани за допълнителна устойчивост на материала.

Монтаж на тераса от сибирска лиственица

  1. Най-напред се подравнява основата, като се отстраняват камъни и бурени. За да се предотврати повторно прорастване на бурените се полага подходящо фолио.
  2. Върху фолиото се полага пясъчно легло, в което се поставят голямоформатни тротоарни плочи.
  3. За да бъде стабилна носещата конструкция, върху плочите се поставят носещи греди 7 х 7 или 6 х 12 см. Разстоянието между носещите греди е   50-70 см.
  4. Върху носещите греди се монтират дъските от сибирска лиственица, на разстояние 3-5 мм една от друга. Предварително пробитите дъски се фиксират с по два винта към носещата греда. Задължително да се използват неръждаеми винтове, а главичките им да се вкарват навътре, за да не стърчат.